Bindsalat

White Paris bindsalat. Billedet er fra Buist´s Almanac and Garden Manual fra 1888.
‘White Paris’ bindsalat. Billedet er fra Buist´s Almanac and Garden Manual fra 1888 – flickr.com og Inter Archives Book Images.

I Nordens Ark for køkkenurtesorter finder vi disse sorter af bindsalat – et (H) bag sorten betyder, at den stadig er i handelen og kan skaffes et af de steder, der er nævnt på side 136 i kapitlet her:

  1. ‘Hvid Pariser’ (H) – beskrivelse på vej
  2. ‘Grøn Pariser’ (H) – beskrivelse på vej
  3. ‘Express’ – beskrivelse på vej

Bindsalat har aflange, lidt løse hoveder. Tidligere bandt gartnerne hovederne sammen, for at “hjerterne” blive blive så lyse som muligt.

Dyrkning og frøavl af salat før 1950.

Hvis du vil vide noget om dyrkning og frøavl af salat før 1950, kan du finde det i Nordisk Illustreret Havebrugsleksikon, der er en af de vigtigste kilder i de nordiske køkkenurters sortshistorie. På hjemmesiden runeberg.org ligger hele 3. udgave fra 1920-21 (årstallene for den indbundne udgave) digitaliseret. Dyrkning og frøavl af salat er omtalt her.

Hvis du gerne vil læse om salat i 1. og 2. udgave af dette fremragende havebrugsleksikon, er de blevet digitaliseret gennem projektet her, og de kan findes på Det kongelige Bibliotek i København ved at klikke og søge her.