Skalært

Skalærten Fænomen. Billedet er fra A. Hansens Frøhandels katalog fra 1935.
Skalærten Fænomen. Billedet er fra A. Hansens Frøhandels katalog fra 1935.

I Nordens Ark for køkkenurtesorter finder vi disse sorter af skalært – et (H) bag sorten betyder, at den stadig er i handelen og kan skaffes et af de steder, der er nævnt på side 136 i kapitlet her:

  1. Fænomen – beskrivelse på vej
  2. Rapid/Extra Rapid – beskrivelse på vej
  3. Daniel O´Rourke/Sangster´s No. 1 – beskrivelse på vej

Skalærter er kendetegnet ved at de modne frø er runde og glatte og ved deres tidlighed og hårdførhed. I modsætning til marværter, hvis modne frø er rynkede, og hvis friske ærter har en sødere smag. De er til gengæld mere ømfindtlige end skalærterne og må sås senere.

Dyrkning og frøavl af ærter før 1950.

Hvis du vil vide noget om dyrkning og frøavl af ærter før 1950, kan du finde det i Nordisk Illustreret Havebrugsleksikon, der er en af de vigtigste kilder i de nordiske køkkenurters sortshistorie. På hjemmesiden runeberg.org ligger hele 3. udgave fra 1920-21 (årstallene for den indbundne udgave) digitaliseret. Dyrkning og frøavl af ærter er omtalt her.

Hvis du gerne vil læse om ærter i 1. og 2. udgave af dette fremragende havebrugsleksikon, er de blevet digitaliseret gennem projektet her, og de kan findes på Det kongelige Bibliotek i København ved at klikke her.