Spidskål

Express var en meget dyrket spidskål i Skandinavien før 1950. Den var også ophav til den mest dyrkede spidskålssort frem mod 1950: Erstling. Billedet er fra  E. Annabil & Co. seed annual: Season 1902 
‘Express’ var en meget dyrket spidskål i Skandinavien før 1950. Den var også ophav til den mest dyrkede spidskålssort frem mod 1950: ‘Erstling’. Billedet er fra  E. Annabil & Co. seed annual: Season 1902 – flickr.com og Inter Archives Book Images.

I Nordens Ark for køkkenurtesorter finder vi disse sorter af spidskål – et (H) bag sorten betyder, at den stadig er i handelen og kan skaffes et af de steder, der er nævnt på side 136 i kapitlet her:

  1. ‘Erstling’ (H), som du kan læse om og finde en beskrivelse af på side 161 i kapitlet her.
  2. ‘Wakefield’ (H), som du kan læse om og finde en beskrivelse af på side 162 i kapitlet her.
  3. ‘Winnigstädter’ – beskrivelse på vej
  4. ‘Express’ (H) – beskrivelse på vej

Dyrkning og frøavl af spidskål før 1950.

Hvis du vil vide noget om dyrkning og frøavl af spidskål før 1950, kan du finde det i Nordisk Illustreret Havebrugsleksikon, der er en af de vigtigste kilder i de nordiske køkkenurters sortshistorie. På hjemmesiden runeberg.org ligger hele 3. udgave fra 1920-21 (årstallene for den indbundne udgave) digitaliseret. Dyrkning og frøavl af spidskål er omtalt i leksikonets artikel om hovedkål her.

Hvis du gerne vil læse om spidskål i 1. og 2. udgave af dette fremragende havebrugsleksikon, er de blevet digitaliseret gennem projektet her, og de kan findes på Det kongelige Bibliotek i København ved at klikke og søge her.