I Nordens Ark for køkkenurtesorter finder vi disse sorter af marvært – et (H) bag sorten betyder, at den stadig er i handelen og kan skaffes et af de steder, der er nævnt på side 136 i kapitlet her:
-
-
- ‘Wonder of America’, som du kan læse mere om her.
- ‘Witham Wonder’. Se beskrivelse her.
- ‘Delikatesse’ – beskrivelse på vej
- ‘Lincoln’ (H) – beskrivelse på vej
- ‘Kelvedon Wonder’ (H) – beskrivelse på vej
- ‘Fairbeards Early Nonpareil’. Se beskrivelse her.
- ‘Non plus ultra’/’Stensært’ (H), som du kan se en beskrivelse af her og læse mere om i kapitlet ‘Non plus ultra’.
- ‘William Hurst’ – beskrivelse på vej
- ‘Bliss Abundance’ – beskrivelse på vej
- ‘Record’ – beskrivelse på vej
- ‘Hamlet’ – beskrivelse på vej
- ‘Champion of England’ – beskrivelse på vej
-
Marværter er kendetegnet ved, at deres modne frø er rynkede og de friske ærters søde smag. I modsætning til skalærter, der har runde og glatte modne frø, og hvis friske ærter hurtigere får en ærtebitter smag. Skalærterne er til gengæld mindre ømfindtlige end marværterne og kan sås tidligere.
Du kan finde en lange række spændende skrifter om ærter her.
Dyrkning og frøavl af ærter før 1950.
Hvis du vil vide noget om dyrkning og frøavl af ærter før 1950, kan du finde det i Nordisk Illustreret Havebrugsleksikon, der er en af de vigtigste kilder i de nordiske køkkenurters sortshistorie. På hjemmesiden runeberg.org ligger hele 3. udgave fra 1920-21 (årstallene for den indbundne udgave) digitaliseret. Dyrkning og frøavl af ærter er omtalt her.
Hvis du gerne vil læse om ærter i 1. og 2. udgave af dette fremragende havebrugsleksikon, er de blevet digitaliseret gennem projektet her, og de kan findes på Det kongelige Bibliotek i København ved at klikke og søge her.